Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum czy liceum - jednak wybór nie jest taki prosty...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak się pewnie domyślacie jestem w 3 klasie gimnazjum i mam do wyboru 2 szkoły:

1. Bardzo dobre liceum i porfil matematyczno- informatyczny

2. Szkoła o średnim poziomie nauczania i kierunek technik elektronik

Moja średnia na koniec 3 klasy gimnazjum to +/- 4.5 :)

No i moje pytanie, co będzie lepsze, u mnie jest ten minus, lub plus bo dosyć dobrze się uczę, a szkoła ( nr.2) do której chce iść (technikum) jest z dość słabym poziomem nauczania... ;/

Czy moglibyście mi opisać tutaj co będzie po technikum, a co po liceum, po czym mógłbym sobie lepiej radzić na studiach?

Prosze nie odsyłajcie mnie do google.pl, bo tam już szukałem i nic mi to nie mówi... ;(, a zazwyczaj w postach które znalazłem ludzie nie mają tego problemu że mają dobrą średnią i słabą szkołe..., ale mówili mi, że jak się człowiek będzie dobrze uczył, to i po niezbyt wymagającej szkole wyjdzie na dobre...

5lwgh1.png

Pamiętaj, najważniejszy jest szacunek do drugiego człowieka!

• Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

więc, po liceum skonczonym z dobrą średnią - łatwiej dostać się na lepsze studia, elcz nie masz juz zawodu..

po technikum, trochę ciężej dostać się na studia - ale juz mozesz dorabiać.

Opublikowano

Zalezy czy masz plany na typowo okreslone studia? Jezeli tak to liceum. Odradzam technikum. Chodz to wiaze sie z robota i kasa po szkole.

Opublikowano

Na studia zawsze możesz iść po technikum no i dodatkowo masz zawód.

Gz że idziesz na elektronika a nie informatyka :)

Robię podobnie, i Tobie radzę tak samo.

@UP

Licea = fabryki bezrobotnych...

Mówię tutaj o ogólniakach.

No chyba że jesteś usytuowany i starzy mają kasy jak lodu. :)

Nie bywam już na forum, jeżeli masz sprawę wal na FB...

Opublikowano

liceum nic po nim nie masz masz obowiazek isc na studia,a po technikum mozesz juz dorabiac sobie i chodzic na studia wieczorowe lub w weekendy.

no i wydaje mi sie ze na studiach latwiej jest po technikum na typowo zawodowych przedmiotach bo masz wieksza wiedze od nich i powinienes miec wiecej praktyki na nich niz w liceum.

ja wybralem technikum informatyczne i nie zaluje

Opublikowano

Moje zdanie jest podobne.Musisz odpowiedzieć sobie na jedno ważne pytanie "Co checsz w życiu roić ,potem to rób".Muszisz wybrać w czym będziesz czuł sie lepiej czy na profilu informatycznym czy elektronicznym.Po technikum (jeśli zdasz) masz mature i test zawodowy , poczym łatwiej dostać się na studia o danym profilu i oczywiście łatwiej o pracę bo wiadomo masz technika.Po liceum jak by nie patrzec musisz iść na studia lecz żeby iść tam musisz mieć też zdaną mature i coś już umieć , po liceum nie znajdziesz tak szybko pracy , lecz jestś w dobrej sytuacji ,ponieważ wybraleś sobie 2 zawody które są potrzebne na rynku pracy.Wybór należy do Ciebie , ja sam jestem w technikum elektrycznym z dość wysokim poziomem.Jeśli masz smykałkę i glowę do nauki i poznawania nowości związanymi z danym kierunkiem wybież technikum zawsze po możesz isc na studia na których nauczysz sie więcej.A po liceum podajże są jakieś uzupełniające szkoły czy coś. Pozdrawiam Loger.

76561198024453432.png

Pomogłem ? Daj Plusika +

Opublikowano

Wybrałem elektronika, bo zauważyłem, że ostatnio tych młodych informatyków jest strasznie dużo...

Ja się wogóle nie znam, czy moglibyście mi powiedzieć jakie są rodzaje tych studiów, uczelni dla elektronika? Najbliższe większe miasto to: Radom (30min drogi)

Loger napisał: Musisz odpowiedzieć sobie na jedno ważne pytanie "Co checsz w życiu robić", no właśnie, co moge robić do ukończeniu technikum elektronicznym, a co po studiach?

5lwgh1.png

Pamiętaj, najważniejszy jest szacunek do drugiego człowieka!

Opublikowano

<p style="text-align: center; ">Powiem tak, Liceum produkuje szefów firm, zarządców itp. </p>

<p style="text-align: center; ">Technikum to szkoła stworzona do kształcenia pracowników biur ew. właścicieli małych biznesów.</p>

<p style="text-align: center; "> </p>

<p style="text-align: center; ">Dzisiejsi pracodawcy patrzą na wykształcenie, po liceum masz szybsze awanse itd.</p>

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Sądze że z miastem nie będzie problemu , bo chyba masz zamiar mieć samochud i prawojazdy ??Szukaj najlepszych w okolicy.Poszukaj może trochę dalej niż Radom.Więcej nie pomogę bo ja dopiero w 1 klasa techn. więc za dużo o studiach nie jestem po informowany.

76561198024453432.png

Pomogłem ? Daj Plusika +

Opublikowano

więc, po liceum skonczonym z dobrą średnią - łatwiej dostać się na lepsze studia, elcz nie masz juz zawodu..

Skończy studia i będzie mógł zarabiać. I to prawdziwą pensje, a po technikum to super pracy na dłuższą metę nie znajdzie.

Opublikowano

i tak robotę trudno znaleźć i tak bo prawie nigdzie nie ma przyjęć, ja jestem po LO i jedynym wyjściem są studia, zresztą tak planowałem

w liceach są maga fajni ludzie, szczerze mogę powiedzieć, że to były 3 najlepsza lata mojego życia

ja polecam Ci technikum, masz zawód a i jak matury nie chcesz zdawać to nie musisz

możesz jeszcze iść do lp ;D

Opublikowano

Ja wezmę LO najlepiej , łatwiej iść na studia itp (LO albo Językowo geo czy coś)

Im większy rośnie na mnie flejm

Im bardziej mnie nienawidzisz tym większy fejm. ej

Opublikowano

Szczerze? Ja wybrałem Technikum i myślę że to był dobry wybór na przyszłość, ponieważ zdam Maturę i Technika to mam większe wykształcenie niż po LO z Maturą, dodatkowo po Technikum możesz iść także do szkoły zaocznej na drugi kierunek :)

Mój kolega poszedł do LO i teraz się męczy, ponieważ nie daje rady z nauką czy masą obowiązków(zadania domowe, projekty).

Do @UP, kto Wam gadał takich głupot że po LO łatwiej zdobyć pracę czy awans? To zależy od wykształcenia, a LO bez studiów to wielkie zero na przyszłość.

Opublikowano

H@H@H@H@@@H

Najważniejsza jest matura inteligencie, którą równie dobrze można zdać w technikum. Nie rozumiem fenomenu liceów, gdzie z materiałem się konkretnie zapierdala. W technikum materiał jest rozłożony na 4 a nie 3 lata, czyli ze wszystkim idzie się wolniej, łatwiej nadrobić ewentualne zaległości. Dodatkowo po technikum trochę łatwiej znaleźć pracę, nawet w innym zawodzie niż się kształciliśmy, bo osoba z tytułem technika umie coś zrobić poza pisanie rozprawek i esejów.

@Gamus Zbijam pionę, bo sam jestem w technikum i na ten wybór nie narzekam.

Opublikowano

Też mam podobny wybór tylko czy zawodówka czy technikum jednak myśle jak sie postaram to i w technikum dam rade a średnia mam 3 więc z twoją średnią spokojnie sobie w tech poradzisz.

Na dodatek w tech nauczysz sie czegos do zawodu a Liceum= studia.

Ja ide na technika Mechanika ;).

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Też mam podobny wybór tylko czy zawodówka czy technikum jednak myśle jak sie postaram to i w technikum dam rade a średnia mam 3 więc z twoją średnią spokojnie sobie w tech poradzisz.

Na dodatek w tech nauczysz sie czegos do zawodu a Liceum= studia.

Ja ide na technika Mechanika ;).

Jestem juz drugi rok na profilu technik mechanik pojazdow samochodowych i po pierwszym polroczu zaczalem zalowac ze nie poszedlem do zawodowki ;D

Tyle ze teraz przedemna trzecia klasa to odejda mi przedmioty takie jak chemia, biologia to bedzie lzej. Aczkolwiek dojdzie wiecej przedmiotow zawodowych i do tego bede jeszcze mial miesieczna praktyke w jakims zakladzie pracy. Musisz sie nastawic ze latwo to Ci nie bedzie :)

@TOP

Ja na Twoim miejscu wybralbym technikum bo tak jak upy mowia bedziesz mial juz zawod. Mature tez mozesz napisac i pojsc na studia. Jeden minus w technikum jest taki ze jest czteroletnie.

Opublikowano

Technikum ftw.

Jestem w 2 klasie logistyka, szczerze mówiąc lenistwo sprawiło że mam zapierdol ale nie żałuję jednak wyboru.

Nie dość że po technikum masz wykształcenie na m/w tym samym poziomie co absolwenci liceum to na dodatek zawód.

Szczerze odradzam informatykę, od chuja i ciut ciut tego, w pizdu ludzi teraz idzie na nią.

Opublikowano

Ja zastanawiam się nad technik elektryk lub technik elektronik ;)

Jak nie jesteś wybitnie zdolny to nie idź do liceum, trzeba tam ostro zapierdalać, i bez korków w niektórych szkołach się nie obejdzie.

1356721310-U739101.png

Opublikowano

Ja ci napiszę w skrócie.

Po technikum masz zawód i jesteś kimś. Możesz iść do pracy. Łatwiej jest ci się prze kierunkować na inne zawody bo masz technika. Masz wykształcenie średnie.

Po liceum powiem tak jesteś nikim. Żeby miec zawód musisz iść na studia nie masz wyboru. Po technikum możesz pracować w danym zawodzie jak i iśc sobie też na studia i uczyć się dalej.

Podstawa wiesz co cchesz robic w życiu jeżeli tak idź do technikum jeżeli jeszcze nie wiesz i potrzebujesz troche czasu idź do liceum masz 3 lata na zastanowienie się jak i jestes w plecy 3 lata. bo ja po 4 latach w technikum mam zawód a ty po 3 latach w liceum nie masz nic.

Opublikowano

Ja tam ide do Liceum go ogolniaka ewentualnie profil.

Nie trzeba sie uczyc tyle co w technikum i masz lattwiejsza droge na studia.

A w technikum trzeba sie uczyc.

Nie wiem jak wy ale mi technikum i zawodowka przypominaja szkoly dla ludzi ktorzy chca pracowac fizycznie na kopalni lub budowie.

Moje ambicje siegaja wyzej i fajnie byloby sie uczyc dluzej i fajna prace znalezc.

Niz sie pierdolic w popiele i piasku.

Narazie nie jestem zdecydowany co robic w przyszlosci wiec ide do LO i na studia.

w koncu na studiach panuje Sex Alkohol i Zabawa ^ ^

Opublikowano

Nie wiem jak wy ale mi technikum i zawodowka przypominaja szkoly dla ludzi ktorzy chca pracowac fizycznie na kopalni lub budowie.

Nic podobnego ;).

Moja koleżanka (kujonica) idzie do technikum hotelarskiego i myślisz że ona będzie pracować fizycznie?.Nie napewno nie ;).

Powiem tak liceum bez studii jest niczym a mi szkoda życia na studia wole pracować i zarabiać pieniądze.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Nie trzeba sie uczyc tyle co w technikum

A w technikum trzeba sie uczyc.

Człowieku wiesz co mówisz? ;o

W Liceum nie trzeba się uczyć? Chyba, że pójdziesz do jakiegoś chuja muja co 5 osób tam jest. W liceum jest zapierdol że głowa mała.

Ja idę do technikum, później studia a jak nie wyjdzie to do roboty ;)

1356721310-U739101.png

Opublikowano

Człowieku wiesz co mówisz? ;o

W Liceum nie trzeba się uczyć? Chyba, że pójdziesz do jakiegoś chuja muja co 5 osób tam jest. W liceum jest zapierdol że głowa mała.

Ja idę do technikum, później studia a jak nie wyjdzie to do roboty ;)

Dla kogos kto walczy o utrzymanie i jego srednia to 2.00 napewno liceum jest trudne.

Chyba lepiej w technikum chlupnac mlotkiem ze 2 razy i masz 5.

2xUP Ja mowie o sobie a nie o tobie i nie pierdol glupot ze szkoda zycia na studia.Lepiej sie uczyc dluzej i miec lepsza prace niz kopac kilofem lub pracowac w burdelu na recepcji.

Teraz randomy mnie zHejtuja Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...